We kennen ‘m allemaal, toch? De Japanse vlag met de rode bol in het midden. Grote kans dat je hem af en toe voorbij ziet komen op tv of boven belangrijke gebouwen ziet wapperen. Maar wat weet jij eigenlijk over de Japanse vlag? 5 Feiten die je (misschien) nog niet wist.
1: De officiële naam van de Japanse vlag is de Nisshōki (日章旗).
Officiële? Is er dan nog een andere naam voor? Jazeker. In de volksmond wordt de vlag de Hinomaru (日の丸, zonnecirkel) genoemd. Je zult het wel al in de gaten hebben, maar de grote rode bol in het midden moet de zon voorstellen. Alhoewel… rood?
2: De Japanse vlag is niet wit en gewoon rood maar wit en dieprood.
Juist. Of, zoals ze het in het Engels veel mooier kunnen zeggen: de vlag is wit en crimson. In het Japans heet deze kleur kōshoku (紅色). Even om het duidelijk te maken:
3: In tijd van oorlog was de vlag een talisman
Voor soldaten die uitgezonden werden was het normaal dat vrienden en familie een vlag meegaven, volgeschreven met bemoedigende woorden. Belangrijk hierbij was dat de zonneschijf niet geraakt werd. De naam voor deze traditie is hinomaru yosegaki (日の丸寄せ書き). Deze vlaggen werden meegenomen als ‘souvenir’ door andere soldaten of ze werden bij overleden soldaten gevonden. Sommige mensen die zo’n vlag nog hebben sturen ze op naar de afstammelingen van de soldaat.

Bron: Wikipedia
4: Wanneer een buitenlandse vlag tegelijkertijd wordt gehesen met de Hinomaru, dan neemt de Japanse vlag de rechter positie in.
De vlaggen moeten in dit geval dezelfde hoogte en dezelfde breedte hebben, de één mag niet groter zijn dan de ander. Worden er meerdere buitenlandse vlaggen samen met de Japanse vlag gehesen, dan worden ze op alfabetische volgorde gehangen. Ook leuk: het is niet verboden om in Japan de Japanse vlag te verbranden, maar bij een buitenlandse vlag is dit niet toegestaan.
5: De afmetingen van de vlag zijn vastgelegd.
De verhouding tussen de hoogte en de breedte van de vlag is 2:3. Dit houdt in dat als een vlag 1 meter hoog is, hij 1,5 meter breed moet zijn. Daarbij moet de cirkel precies in het midden staan. Dat is nog niet alles: de diameter van de cirkel moet ⅗ van de hoogte van de vlag zijn. Dus de diameter van onze vlag van 1 x 1,5m is 60 centimeter. Volg je het nog? Misschien maakt dit plaatje het duidelijker: