Je hebt misschien al eens gehoord dat Tokyo niet altijd de hoofdstad van Japan is geweest. Over het algemeen wordt gezegd dat Kyoto de oude hoofdstad van Japan is. Dit klopt, maar maar er is meer. Veel meer. Voor zover we weten heeft Japan al zo’n 24 hoofdsteden versleten is de hoofdstad al meer dan 50 keer verplaatst. Ja hoor, je leest het goed. 50 keer! Lees hier waarom.
Al eeuwenlang is het gewoon in bijna elk land dat de plaats vanuit waar geregeerd wordt de hoofdstad wordt genoemd. Wij Nederlanders hebben daar natuurlijk geen boodschap aan, want ons parlement zit in Den Haag terwijl Amsterdam al sinds de jonge Nederland-jaren in het middelpunt staat. Hoe zit dat met Japan?
Waar de keizer woont is de hoofdstad
Korte versie (voor alle luie lezers): daar waar de keizer woonde was de hoofdstad. Japan heeft veel keizers gehad dus veel hoofdsteden. In het jaar 794 werd Kyoto de hoofdstad tot 1186. Toen werd Tokyo de hoofdstad. De oude hoofdstad van Japan is dus Kyoto. Er zijn mensen die beweren dat Kyoto nog steeds de hoofdstad van Japan is.
Lange versie (ook leuk om te lezen): In Japan was het altijd zo dat de plaats waar de keizer woonde de hoofdstad was. Als een nieuwe keizer benoemd werd kreeg hij zijn eigen paleis. De nieuwe keizer woonde dus niet automatisch in het paleis van de oude keizer. Dit paleis moest ergens gebouwd worden en dat was vaak niet in oude woonplaats van de vorige keizer.
Japan zit nu op keizer nummer 125 (keizer Akihito). De eerste 15 keizers zijn “legendarisch”, dat wil zeggen dat Japan er nog niet helemaal uit is of ze nu wel of niet bestonden.
Keizer Jinmu strijkt neer in Yamato
De allereerste (legendarische) keizer was keizer Jinmu. Geboren in het jaar 711 voor Christus en een directe afstammeling van de zonnegodin Amaterasu. Toen keizer Jinmu nog gewoon Jinmu was leidde hij een militaire expeditie naar een bepaald gebied in Japan. Dit gebied staat nu in de geschiedenisboeken bekend als de provincie Yamato (maar tegenwoordig kennen we het beter als de prefectuur Nara).
Er werd gevochten en gedood, van het een kwam het ander en Jinmu mocht keizer voor zijn naam plakken. Hier begon zijn regering in het plaatsje Kashiwabara, Yamato. De keizers na Jinmu zijn vaak rond Yamato blijven hangen met enkele uitschieters.
Bij elke keizer verplaatst de hoofdstad
En toen begon de Kofun-periode, en stappen we uit de legendarische sferen en gaan we terug naar aantoonbaar bewijsmateriaal. De hoofdstad verplaatst bij elke nieuwe keizer en het lijkt erop dat ze een spelletje “jij hebt daar gewoond dus dat wil ik niet” spelen. Tijdens de Asuka-periode is is dit wat minder en is het plaatsje Asuka, Yamato een populaire plaats om vanuit te regeren.
Oude hoofdstad Japan: Kyoto
Pas in de Nara-periode beginnen de keizers vanuit hetzelfde paleis te regeren. Maar de echte verandering zien we in de Heian-periode. Deze begint in 794 en de hoofdstad wordt Heian-kyo (kennen we nu als Kyoto). Dit blijft de hoofdstad (met een korte tussenpauze ergens anders) tot 1868. Hierna wordt Tokyo de hoofdstad.
Er zijn nog mensen die nog steeds geloven dat Kyoto niet de oude hoofdstad van Japan is, maar de echte hoofdstad van Japan. Tokyo is namelijk nooit aangewezen als ‘echte’ hoofdstad van Japan.