Setsubun (節分, scheiding van de seizoenen) is een festival in Japan, elk jaar op 3 februari gehouden om de start van de lente te vieren. Door de kalender die de Japanners vroeger hanteerden werd setsubun vroeger gezien als een soort nieuwjaar. Op deze dag wordt dan ook het ‘kwaad’ het huis uit gejaagd en het geluk uitgenodigd omnaar binnen te komen. O, en er wordt met bonen gegooid en grote rollen sushi gegeten, om het nog een beetje gekker te maken.
De mensheid verzint al jaren allerlei trucjes om het kwaad te verdrijven. Zo zou bij ons zout goed helpen. Vroeger in Japan geloofde men dat het verbranden van gedroogde hoofdjes van sardientjes en luid tromgeroffel de taak volbracht.
Tegenwoordig doen ze dit niet meer, maar gooien ze alleen nog maar met geroosterde sojabonen terwijl ‘Oni wa soto, fuku wa uchi” (鬼は外!福は内!, uit met het kwaad, naar binnen met het geluk) geroepen wordt. Vervolgens hoor je je levensjaren in bonen op te rapen en op te eten zodat je een gezond jaar tegemoet gaat.
Mame-maki
Het ritueel om bonen te gooien heet mame-maki. Vooral voor kleine kinderen is dit altijd een feest. Één persoon zet een demonenmasker op terwijl de anderen bonen naar hem gooien om hem te verdrijven.
Soms is er ook nog iemand met een wit vrouwenmasker. Dit is Okame. Als de demonen (rode maskers) het ‘kwaad’ voorstellen, dan is Okame het ‘geluk’.
Extra grote ehoumaki
Met setsubun is het traditie dat je ehoumaki (恵方巻) eet, een extra grote maki. Deze moet je in één keer opeten terwijl je een bepaalde richting op kijkt. Je mag niet praten, en terwijl je eet bedenk je je wat je de komende tijd wilt bereiken.
Header foto: Flickr/sakura_chihaya+