Ik snap je helemaal. Je wilt een vakantie naar Japan plannen. Maar hoeveel gaat dat dan kosten? Waar moet je rekening mee houden qua kosten? Lees hier hoeveel jouw reis naar Japan kan kosten!
Vakantie Japan kosten
Je zult het waarschijnlijk niet willen horen, maar een vakantie naar Japan hangt af van heel wat factoren. Je kunt het dus zo duur mogelijk maken als je zelf wilt. Ik heb de kosten zo goed mogelijk voor je proberen te splitsen.
Noot: prijzen zijn op basis van de wisselkoers op het moment van plaatsen van het artikel.
Ticket: van Nederland naar Japan
Als je naar Japan gaat heb je hoe dan ook een aantal kosten die moet maken, ongeacht of je één week of drie weken gaat. Een van die kosten is je vliegticket. Afhankelijk van je budget en je geluk kies je voor een directe vlucht of een vlucht met overstap.
Een ticket kost tussen de 500 en 1000 euro. Meestal heb je voor zo’n 800 euro een goed ticket. Vergeet niet de kosten mee te tellen die je moet maken om je auto te parkeren op het vliegveld of de treinreis naar het vliegveld. Afhankelijk van de duur van je reis kan dit dus ook nog flink oplopen.
Overnachten in Japan
Overnachten in Japan kan op verschillende manieren. Je hebt de keuze tussen hotels, hostels of de traditionele ryokan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om via AirBNB een appartementje te huren. Een gemiddeld hotel in Tokyo kost 50 tot 150 euro per nacht. Net zoals in Nederland betaal je meer als je meer luxe wilt. Een hostel (slaapzaal) kost tussen de 20 en 50 euro per nacht. Wil je overnachten in een ryokan, dan tel je 100 tot 200 (of meer) euro neer.
Vergis de normale hotels trouwens niet met love hotels, waar mensen naartoe gaan om seks te hebben. Mocht je ergens gestrand zijn dan kun je ook voor een nacht een kamer huren in een love hotel om te slapen, dat is geen probleem.
Openbaar vervoer: de Japan Rail Pass
Japan heeft iets geweldigs voor toeristen: de Japan Rail Pass. Hiermee reis je een aantal dagen door Japan voor een vaste prijs. Ben je van plan om veel steden aan te doen dan ik de pas een echte aanrader. Je hebt drie opties:
- 7 dagen a 229 euro
- 14 dagen a 365 euro
- 21 dagen a 467 euro
Een enkeltje shinkansen van Tokyo naar Kyoto kost al snel meer dan 100 euro, dus je JR pas heb je er zeker uit als je alleen al op en neer gaat naar Kyoto.
Daarnaast is openbaar vervoer de manier om je te verplaatsen in Japan, dus je zult de pas zeker meer gebruiken dan je denkt. Een uitstapje van Tokyo naar Nikko kost bijvoorbeeld al snel 30 euro.
De JR pass is overigens niet op al het openbaar vervoer van toepassing, dus je betaalt ook nog wat extra kosten aan bijvoorbeeld bussen en metro’s Ga je 21 dagen, dan kun je ook overwegen om een pas van 14 dagen te nemen om bijvoorbeeld de eerste week in Tokyo te blijven.
Eten in Japan: van straathap tot restaurant
Er gaan nogal wat geruchten dat het dagelijkse leven in Japan ongelooflijk duur is. Dat valt tegenwoordig reuze mee, en als toerist kom je in een waar walhalla van betaalbaar eten terecht. Zelfs met het allerkrapste budget kun je in Japan prima eten. Dit doe je door kleine kant en klare (goed te eten) maaltijden te halen bij bijvoorbeeld convenience stores of supermarkten. Bekende ketens zoals de 7- eleven, Family Markt en Lawson kun je op bijna elke straathoek vinden. Hier vind je een uitgebreid assortiment aan onigiri, broodjes en andere lekkere snacks die goed als lunch kunnen fungeren. Je kunt veilig bij de straattentjes eten. Hier kun je dus ook terecht voor je lunch of avondeten.
‘s Avonds kun je kiezen: er zit een duidelijk verschil tussen de echte restaurants en de familierestaurants, zoals ze die noemen. Bij de laatste kun je voor een leuke prijs (10 tot 15 euro) goed eten. De “echte” restaurants zijn vaak wat duurder. Al met al moet je inclusief tussendoortjes met een euro of 35~40 goed uitkomen per dag. Wil je wat luxer eten dan komt er natuurlijk wat bij.
Het kraanwater in Japan is te drinken, maar smaakt wel naar chloor. Er staan door heel Japan ontelbaar veel verkoopautomaten, waar een flesje water ongeveer een euro kost. Je kunt in de supermarkt ook grotere flessen met water kopen die je dan in kleinere flesjes doet in je hotel.
Uitstapjes en overige
Tja, dit hangt natuurlijk helemaal van je schema af. Entree voor musea en andere attracties ligt meestal rond de 10 euro. Laten we per dag nog zo’n 60 euro per persoon apart leggen voor souvenirs, entreegelden en overige zaken (zoals het huren van een fiets of een geisha-verkleedpartij).
Nu is het alleen nog een kwestie van optellen en uitrekenen. Ik heb het voor je in een handig schema gezet. Prijzen zijn in Euro.
*Aan deze tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Dus als het duurder wordt niet komen huilen bij mij!
Wil je een beetje tussen budget en luxe inzitten? Dan pak je gewoon een getal tussen die twee in. Voor 7000-8000 euro kun je dus een mooie 21-daagse reis met z’n 2-en maken door Japan. Dan let je niet op je centen maar geef je ook niet op elke hoek wat uit.
Door het schuiven van de waarde van de Yen kunnen deze aantallen natuurlijk anders zijn. Op het moment van schrijven is 100 yen ongeveer 79 cent.
Wat waren jouw kosten toen je op vakantie ging naar Japan?