Veel Japans-studenten hebben een duidelijk doel voor ogen: de JLPT. De watte? De Japanese Language Proficiency Test (日本語能力試験, nihongo nouryoku shiken). De TOEFL van het Japans. Je doet een toets en je krijgt of wel of niet een certificaat afhankelijk van je score. Maar eh, wat heb je aan dit papiertje?
De JLPT heeft 5 niveau’s: N1 maakt je een spreker op moedertaal-niveau en N5 een beginner. Je schrijft je in voor je niveau, je maakt een aantal toetsen en een aantal weken later krijg je een jammer-de-bammerbrief of een certificaat in je brievenbus.
Wanneer je wel de JLPT moet doen
Ik kan eigenlijk maar twee redenen bedenken waarom je voor de JLPT moet gaan.
1. Je hebt het nodig voor je werk/studie in Japan
Stel je zoekt een baan in Japan. Of je moet aan een Nederlandse werkgever laten zien dat je Japans beheerst. Dan kan een papiertje handig zijn. Soms is N2 al genoeg, maar vaak moet je Japans op N1-niveau bezitten. Wil je studeren in Japan (geen stage, maar een volledige studie aan een universiteit) dan moet je vaak ook een papiertje voor kunnen leggen.
Maar heb je je papiertje, dan betekent dat niet dat je ook daadwerkelijk Japans kunt. Ik ken veel Chinezen die zonder moeite hun N1 kunnen halen, maar geen zinnen kunnen maken omdat ze dat gewoonweg niet hebben geleerd. De JLPT test namelijk niet je vermogen om te schrijven of te spreken, maar alleen hoe goed je kunt lezen en luisteren. De test is volledig multiple choice en daar zijn wat voors en tegens bij te bedenken.
2. Je vindt het gewoon leuk
Je bent competitief ingesteld en je houdt er van om jezelf uit te dagen. Je weet dat de JLPT zijn tekortkomingen heeft. Je neemt de test niet om iets te bewijzen voor een ander maar vooral om iets te bewijzen voor jezelf.
Wanneer je niet de JLPT moet doen
Als mensen zeggen dat ze de JLPT willen doen vraag ik altijd eerst af waarom. Want vaak hoeft het niet eens en is het weggegooid geld.
1. Je bent nog niet op N2-niveau.
Eigenlijk zijn de niveau’s N5, N4 en N3 complete onzin. Ook al heb je het papiertje dan kun je er nog niks mee bewijzen. Alleen dat je nog niet goed genoeg bent om te werken in Japan (als je Japans moet kunnen spreken). Wil je de lagere niveaus doen omdat je het gewoon leuk vindt, dan moet je er vooral voor gaan!
2. Je wilt je eigen Japans-niveau testen.
Oké, als je een papiertje hebt kun je aantonen dat je op een bepaald niveau kunt lezen en begrijpen. Maar de JLPT test niet hoe goed je kunt spreken en schrijven. Voor de meeste Japans-leerlingen is spreken toch een van de belangrijkste punten. Leer je alleen je grammatica, kanji en vocabulaire totdat je N3 aankunt zonder je te focussen op spreken dan schat ik de kans groot in dat je je niet zo makkelijk redt in Japan als je van te voren zou denken. Net zoals de Chinezen die makkelijk N1 kunnen halen maar geen woord kunnen spreken zijn er ook mensen die moeite hebben met N3 maar wel uitstekend kunnen functioneren in het dagelijkse Japanse leven.
Uiteindelijk mag je natuurlijk helemaal zelf weten of je voor de toets wilt gaan of niet. Het is wel handig dat je zeker weet of je ‘m kunt halen of niet, want er werkt niets demotiverender dan een toets waarvoor je hard geleerd hebt niet halen!
JLPT toetsen kun je in Dusseldorf of Leiden doen. In Leiden kost de JLPT €100 en in Dusseldorf €60.