Terwijl wij allemaal vrij hebben op bevrijdingsdag, vieren ze in Japan iets anders: Kodomo no hi (子供の日), oftewel kinderdag. Dit is een dag speciaal voor de kinderen: om hun gezondheid en geluk te waarderen.
Vroeger werd de dag Tangu no Sekku (端午の節句) genoemd, een dag speciaal voor jongens. Meisjes hadden hun eigen dag die in maart valt: Hina Matsuri (ひな祭り). In 1948 maakte de Japanse overheid een officiële feestdag van 5 mei voor zowel jongens en meisjes.
Misschien ga je wel eens door de emoji op je telefoon en vraag je je bij meer dan de helft af wat ze in hemelsnaam betekenen. Vandaag mag je er één gebruiken: die twee gekke vissen aan een vlaggenmast.
De traditie komt van de samurai af. Ze stoomden de jongens klaar om echte samurai te worden, inclusief tradities en symbolen. Een van die symbolen is de koinobori (鯉のぼり). Koinobori zijn een soort vliegers in de vorm van een karper. Families hangen minstens één karper op per kind.

Foto: Flickr/陳 ポーハン
Deze traditie komt van een Chinese legende waarin gezegd wordt dat jonge karpers tegen de stroom van de rivieren in zwemmen om zo een draak te worden. De manier waarop een karpervlag in de wind zwiept doet denken aan een vis die tegen de stroming in zwemt.

Foto: Flickr/iyoupapa
Jongens krijgen een display in huis waarop ze een set met samurai-uitrusting hebben staan. In deze set zit een helm (genaamd kabuto), soms de complete uitrusting, pijl en boog en een minizwaard. Op Kodomo no hi wordt mochi gewikkeld in eikenblad gegeten.

Foto: Flickr/Nullumayulife

Foto: flickr/Yuichi Sakuraba
Wat vind jij van kinderdag? Vind jij dat wij ook een dag speciaal voor kinderen moeten hebben in Nederland?